PÉNZÜGYI LÍZING – A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS A LEHETSÉGES BUKTATÓK

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a pénzügyi lízing kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A lízingek elszámolása, a megfelelő szerződés-típus kiválasztás midig nehéz feladat, melyben a Focus Audit Kft. adótanácsadói, könyvvizsgálói készséggel segítenek Önöknek. Jelen írásunkban a Focus Audit Kft. PÉNZÜGYI LÍZING – A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS A LEHETSÉGES BUKTATÓK című cikkéből szemezgettünk.

A lízingügyleteknek két típusát ismerjük: pénzügyi és operatív lízinget. Jelen bejegyzésünkben a pénzügyi lízinggel foglalkozunk, melynek két fajtája ismert: a nyílt és a zárt végű pénzügyi lízing. Melyik mit jelent és milyen kockázatokat rejtenek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A lízingügyletek háromszereplős együttműködések: a vevő, a szállító és az őket összekötő lízingbeadó között jön létre az ügylet. Jellemzően azért van szükség az utóbbira, mert a vevőnek nem áll rendelkezésére az adott eszköz megvételéhez szükséges összeg és/vagy a szállító nem tudja olyan sokáig hitelezni a vevőjét, amíg ő előteremti az eszköz megvételéhez szükséges összeget. A lízingbeadónak az a szerepe, hogy megvásárolja az eszközt a szállítótól azért, hogy azt lízingbe adja a vevőnek, akit innentől lízingbevevőnek hívunk. A lízingbeadó a futamidő lejártáig a saját tulajdonában tartja az eszközt mintegy biztosítékként, ezzel egy időben kötelezettséget vállal arra, hogy az eszköz tulajdonjogát átengedi a vevőnek, amint ő az utolsó részletet is kifizette.

A PÉNZÜGYI LÍZING TÍPUSAI: NYÍLT ÉS ZÁRT VÉGŰ ÜGYLETEK
A pénzügyi lízing két típusát különböztetjük meg egymástól: a nyílt végű és a zárt végű pénzügyi lízinget. Közös bennük az, hogy a futamidő alatt az eszköz a lízingbeadó tulajdonát képezi, de a lízingbevevő könyvelésében szerepel, és amortizációt is ő számol el utána. A különbség köztük abban áll, hogy a futamidő végén a tulajdonjog kire száll át, vagy arról ki rendelkezhet. A tulajdonjog zárt végű pénzügyi lízing esetében a lejáratkor automatikusan átszáll a lízingbe vevőre, nyílt végű pénzügyi lízing esetében pedig a tulajdonjog a futamidő végén csak akkor száll át a lízingbevevőre, ha azt a felek a lejáratkor külön adásvételi szerződésben rögzítik. Zárt végű pénzügyi lízingügyletnél az áfa egy összegben visszaigényelhető a teljes vételárról kiállított számla alapján– kivéve a gépkocsilízing esetét –, míg a nyílt végű pénzügyi lízingnél az áfa a törlesztőrészleteknek megfelelő mértékben igényelhető vissza.

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu

Könyvvizsgálat, pénzügyi lízing